Ollako vai ei, siinä pulma! Vaihtoehdot esittelyssä

Alkaa: 01.02.2022 klo 09:00
Päättyy: 01.02.2022 klo 10:45

Katso tilaisuuden tallenne materiaalipankissa!

Suomen ohjelmistoalan siirtyi TES-vapaaksi vuoden 2021 lopussa.* Alan tuore TES allekirjoitettiin 3.1.2022 ja se ei ole yleissitova. Oletuksena tällä hetkellä on, että vuoden 2022 TES ei myöskään yleissitovaksi tule.**

Alan yrityksillä on nyt kolme vaihtoehtoa, miten hoitaa henkilöstöpolitiikkansa:

  1. Joustava – Noudattaa Suomen lakeja (kuten työaikalaki, vuosilomalaki ja työsopimuslaki), joiden päälle yritys soveltaa omaa henkilöstöpolitiikkaansa joustavasti ns. Company Policy / Henkilöstöopas -periaatteella.
  2. Perinteinen – Liittyä Teknologiateollisuus ry:n ja Teknologiateollisuuden Työnantajat ry:n jäseneksi, ja siten järjestäytyneenä työnantajana noudattaa perinteistä TESiä.
  3. Vaihtoehtoinen – Neuvotella TES-osapuolien (Tietoalat + YTN) edustajan/edustajien kanssa vaihtoehtoisesti oma yrityskohtainen TES.

Kaikissa kolmessa edellä mainitussa vaihtoehdossa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tarkastelemme studiotilaisuudessa tiistaina 1.2. niitä kaikkia mitä, miten & miksi -periaatteella. Äänessä ovat:

Johanna Salonen (HPP Asianajotoimisto) – Joustava 1
Johannan kanssa poraudumme vaihtoehtoon 1. Keskustelemme siitä, kenelle vaihtoehto se sopii, mitä hyötyä siitä on, miten toimia ja miksi yli tuhat alamme yritystä on valinnut tämän vaihtoehdon?

Juha Hannulabacka (Gapps) – Perinteinen 2
Juhan kanssa ruodimme Gappin tuoretta valintaa liittyä Työnantajiin. Mikä painoi vaakakupissa siihen suuntaan? Entä mitä muita hyötyjä kuin TES voi tässä vaihtoehdossa siintää kasvuyrityksen johdon näkökulmasta?

Saara Lindfors (CGI Suomi) – Vaihtoehtoinen 3
Saaran kanssa käymme läpi CGI:n valintaa lähteä yrityskohtaisen TESin sopimiseen. Miten prosessi toimi, miten raskasta/helppoa tämä oli ja erityisesti, mitä tällä vaihtoehdolla lähdettiin hakemaan ja toteutuiko se?

Osallistujien kesken on tilaisuuden aikana avoinna chat ja Q&A-osiosta otamme jatkuvalla syötöllä yleisökysymyksiä studioon. Pollaamme myös teidän tuntemuksia siitä, missä TESin ja esitettyjen vaihtoehtojen suhteen mennään tällä hetkellä. 🙂 Tilaisuuden jälkeen yrityksenne edustajilla on paremmat edellytykset pohtia ja päättää, mikä on teidän yrityksellenne paras TES-ratkaisu tänä vuonna. Tervetuloa vuoden 2022 ensimmäiseen, tärkeään ja merkitykselliseen studiotilaisuuteen!

Tilaisuuden tarjoaa Ohjelmisto- ja e-business ry ja se on tarkoitettu yhdistyksen jäsenille. Yhdistyksen tilaisuuksiin voi kokeilumielessä osallistua rajoitettuja kertoja.

[minti_button link=”https://www.lyyti.in/20220201_TES__Ollako_vai_ei” target=”_blank” icon=”fa-chevron-right” appear=”true” color=”color-3″ size=”full”]Ilmoittaudu nyt![/minti_button]

*) Työehtosopimuksen neuvottelivat nyt uudet osapuolet (Teknologiateollisuuden Työnantajat ry uutena) ja siten myös tuoretta TESiä pidetään uutena, eikä Teknologiateollisuus ry:n vuonna 2018 sopiman TESin jatkona, joka siis päättyi 30.11.2021. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta vahvistaa päätöksellään (in due course), onko tämä uusi valtakunnallinen työehtosopimus edustava ja siten yleissitova soveltamisalallaan. Vahvistamislautakunta ei tätä kirjoittaessa ole vielä lausunut asiasta, joten TES ei ole yleissitovuuden piirissä (työmarkkinaosapuolien yhteinen tulkinta asiasta).

**) Valtakunnallista työehtosopimusta voidaan pitää edustavana, kun kaikista alan työntekijöistä noin puolet työskentelee sellaisten työnantajien palveluksessa, jotka kuuluvat sopimusosapuolena olevaan työnantajaliittoon. Tällä hetkellä kaikkien yhteinen ymmärrys on, että Teknologiateollisuuden Työnantajat ry jäseneksi ei ole liittynyt tarpeeksi yrityksiä, jotta tuo ”noin puolet alan työntekijöistä” täyttyisi edes teoriassa. Muun muassa yrityskohtaiset TESien sopijat eivät ole Teknologiateollisuus Työnantajat ry:n jäseniä, ja ovat ”noin puolet” laskennan ulkopuolella.

[minti_member name=”Johanna Salonen” role=”Senior Associate & HPP Asianajotoimisto Oy”]Johanna Salonen on erikoistunut työoikeudellisiin kysymyksiin. Hänellä on vankka kokemus työoikeudellisten asioiden hoitamisesta ja hän avustaa HPP:lla sekä kotimaisia että kansainvälisiä asiakkaita työoikeudellisissa kysymyksissä laaja-alaisesti työsopimusten laatimisesta ja päivittäisistä työoikeudellisista kysymyksistä aina työsuhteen päättymiseen asti. Johanna myös luennoi mielellään.

Johanna on työskennellyt pitkään asianajoalalla työoikeuden parissa Suomessa. Tämän lisäksi hänellä on kansainvälistä työkokemusta Yhdysvalloista, jossa hän on työskennellyt suuren konsulttiyhtiön palveluksessa. Oikeustieteen maisterin tutkinnon lisäksi Johannalla on valtiotieteiden maisterin tutkinto.[/minti_member][minti_member name=”Juha Hannulabacka” role=”Chief Financial Officer @ Gapps”]Juha on talouden ja hallinnon ammattilainen. Hankittuaan kannuksensa tilitoimistossa, hän on työskennellyt noin kymmenen vuoden ajan ohjelmistoalan kasvuyritysten johdossa kehittämässä liiketoimintaa ja vastaamassa talouden ja hallinnon kokonaisuudesta. Laaja-alaisen yleisjohtajuuden lisäksi Juhan erityisosaamisaluetta ovat SaaS-metriikoiden ja erilaisten ennusteiden suunnittelu ja toteuttaminen. Koulutukseltaan Juha on Tradenomi ja hän kirjoittaa parhaillaan Åbo Akademissa gradua aiheenaan Management Control kasvun mahdollistajana Start-Upeissa.

Gapps on vuonna 2010 perustettu kotimainen 40 työntekijän ohjelmistoalan asiantuntijayritys, jonka liikevaihto vuonna 2021 kohosi yli 10 miljoonaan euroon. Gapps parantaa Pohjoismaisten yritysten kilpailukykyä tarjoamalla parhaat ohjelmistot, menetelmät ja ratkaisut. Gapps on Google Cloud- ja Slack-kumppani.[/minti_member][minti_member name=”Saara Lindfors” role=”HR Vice President @ CGI”]Saara is a dynamic senior business leader with 20 years’ experience in global Human Resources organizations. Business oriented trusted advisor with a proven track record of developing and leading effective and innovative people processes and solutions with strong focus on a positive employee and leader experience. Significant experience of leading teams within the global arena, and working with pace and integrity to deliver efficiently and effectively.
[/minti_member]

Jaa tapahtuma

Katso myös nämä

Jäseniltä kuultua

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.